Warning: include(./cache/board_config.php) [function.include]: failed to open stream: No such file or directory in /home/karp/public_html/forum/common.php on line 259

Warning: include(./cache/board_config.php) [function.include]: failed to open stream: No such file or directory in /home/karp/public_html/forum/common.php on line 259

Warning: include() [function.include]: Failed opening './cache/board_config.php' for inclusion (include_path='.') in /home/karp/public_html/forum/common.php on line 259
:: View topic - [GT] GT 1.9JTD PROBLEM Z SILNIKIEM, BRAK MOCY KOPCI CIĘŻKO O
Warning ! cookie path is empty! Check in in the Admin Control Panel or set it in the PhpMyAdmin table: prefix_config - cookie_path row
 Forum Index


FAQFAQ  SearchSearch  MemberlistMemberlist  UsergroupsUsergroups
RegisterRegister  Log inLog in  MapMap

Previous topic :: Next topic
[GT] GT 1.9JTD PROBLEM Z SILNIKIEM, BRAK MOCY KOPCI CIEZKO O
Author Message
marcino.fala
Alfiściątko


Auto: Alfa Romeo GT
Wersja: 1.9 jtd 2005r
Posted:    [GT] GT 1.9JTD PROBLEM Z SILNIKIEM, BRAK MOCY KOPCI CIĘŻKO O [ !!! ]

Witam, niedawno zakupiłem Alfe GT z silnikiem 1,9 JTD 150KM. Przejdę do sedna sprawy:
-są problemy z porannym odpaleniem auta, potem już nie jest tak źle ale rano trzeba chechłać nieźle.
-nie ma mocy na dolnych obrotach, trzeba nieźle wyczuć na sprzęgle żeby nie zgasł przy jakimkolwiek ruszaniu nie mówiąc juz o jakims żwawym przyspieszeniu.
-do tego bardzo słabo reaguje na gaz, po wciśnięciu powinna być natychmiastowa reakcja a tu się 'namyśla' i wolno wkręca
-kopci czarnym dymem, jak już 'odzyska' moc powyżej 2tys obrotów to czasami niezła chmurka jest za mną.

CO zostało obecnie zrobione:
-wymieniona rura łącząca turbo z przepływomierzem (była pęknięta)
-przepływomierz
-filtr powietrza

w ASO (desperacja już) zrobili:
-wymienili mi jeden wtrysk (również używany nie nowy) bo niby nie działał. założyli nowe uszczelki miedziane pod wszystkie wtryski by była kompresja wporządku
-przeczyścili EGR i założyli blaszkę z dziurkami serwisową
-turbina sprawna - taki werdykt
-pęknięta plecionka pomiędzy kolektorem a układem wydechowym- do wymiany musi być

Kapeczkę się poprawiło lecz to nie jest to.. dalej objawy są te same co opisałem
Z tego co wiem to nawet jak wtryski leją to i tak się wkręca dobrze na obroty silnik a tu ma strasznego muła. Czy tu przypadkiem nie jest coś z zapłonem? Np opóżniony? Jakaś elektronika? Proszę pomóżcie bo nie wiem co robić, autko piękne ale silnik pozostawia wiele do życzenia.. co tu może być nie tak?

Serdecznie pozdrawiam i proszę o pomoc.
 
 
Yaro
Naczelny
Kioskarz



Auto: inne
Wersja: Tepee VTC, Boxer 435 H2L3
Posted:     [ !!! ]

Problem z opóźnionym zapłonem? W dieslu???? :szok:
Ja tam specem nie jestem, ale EGR bym sprawdził ;).
Teoretycznie czarny dym sugeruje niedopalone paliwo, czyli za mało tlenu do spalania.
Oczywiście układ powietrza i spalin musi być szczelny - to podstawa.
 
 
Rocarro
Alfik


Auto: Alfa Romeo 159
Wersja: 2.4 JTDM
Posted:     [ !!! ]

Skoro był w ASO to dlaczego nie sprawdzili jakie wartości na wtryskach ???
EXAMINER-Diagnoza aktywna-Korekta paliwa cyl 1-4

Jak Yaro wspomniał czarny dym to oznaka niedopalonego paliwa (między innymi)
Sprawdzić EGR (nie siłownik a część mechaniczną) i co najważniejsze szczelność na "dolocie".. jak to nie pomoże to zapraszam ;-)
 
 
Atomic
Alfik


Auto: Alfa Romeo 156
Wersja: 2.4
Posted:     [ !!! ]

Czarny smolisty dym za duzo paliwa powodow moze byc kilka
Np czujnik temp silnika
Przeplywka
Lejace wtryski
Za wysokie cisnienie
No jeszcze egr
 
 
marcino.fala
Alfiściątko


Auto: Alfa Romeo GT
Wersja: 1.9 jtd 2005r
Posted:     [ !!! ]

Witam, tak czytam podpowiedzi i jak juz wspominalem, autko bylo w aso, przeczyszczony egr, mechaniczna czesc egr-u naprawiona, wszystkie z tych rzeczy jak przeplywomierz, wszystko co zwiazane z powietrzem powymieniane i poprawione.

Meczy mnie jedna rzecz.. czemu nikt nie wspomni o pompie paliwa?? Czy to przypadkiem nie sa objawy uszkodzonej pompy??
 
 
Yaro
Naczelny
Kioskarz



Auto: inne
Wersja: Tepee VTC, Boxer 435 H2L3
Posted:     [ !!! ]

[quote="marcino.fala"]jak juz wspominalem, autko bylo w aso[/quote]
Bazując na wielu doświadczeniach innych Klubowiczów, powyższe stwierdzenie w żaden sposób nie gwarantuje poprawności działania naprawianych podzespołów :rotfl: .
 
 
sajgon
Alfaholik


Auto: Alfa Romeo 147
Wersja: 1.9 jtd m-jet powered by V-Tech
Posted:     [ !!! ]

Jeszcze raz egr bym sprawdzil
Turbo sprawne... niejednokrotnie bywaly sytuacje gdy aso lub inny serwis stwierdzil ze turbo sprawne ale bez zdjecia turbiny nigdy na 100% nie mozna tego stwierdzic
Ja mialem u siebie takie same objawy i po wielu bojach postanowilem "zrzucic" turbo i oddac do znajomych fachowcow. Okazalo sie ze niezbyt mocno ale jednak jest uszkodzone. Tez egr sprawdzali mimo tego, ze zaslepiony, dolot, podpinali komputer i nic, wszystko ok.
 
 
redżi
Alfistador



Auto: Alfa Romeo Sprint
Wersja: 1,5QV AR156 SW 1,9 16V 2005r
Posted:     [ !!! ]

[quote="marcino.fala"]-przeczyścili EGR i założyli blaszkę z dziurkami serwisową [/quote]

ta blaszka z dziurkami nic nie daje, trzeba usunąć EGR komputerowo i porządnie zaślepić. Jakiś czas temu, moja słabo się zbierała, po wciśnięciu gazu potrafiła zakopcić, po usunięciu EGR dymienie ustąpiło i dynamika powróciła ;)

Jak ktoś chętny mogę taką blaszkę komuś oddać, oryginalna fiatowska :hyhy:
 
 
Display posts from previous:   
[ REPLY ]
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot attach files in this forum
You can download files in this forum
Add this topic to your bookmarks
Printable version

Jump to:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template snowSilver modified by Unholy Team v.1.0